Innovatív gráfvizualizációs algoritmusok és vizuális gráftranszformációk

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IB414
Tel.:
+36 1 463-3579
Email: rath (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2010
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Bonyolult és nagyméretű ipari szoftverrendszerek fejlesztésben fontos gyakorlati probléma a tervezés különböző fázisaiban használt programozási és modellezési nyelvek szöveges formáinál áttekinthetőbb és vizuálisabb, gráfalapú megjelenítési technikák használata. Sokszor csak statisztikai célokat szolgálnak pl. a különböző kódmetrikákat (sorok száma modulonként) megjelenítő ábrák, de egyre gyakrabban közvetlen szerepet kapnak a modellező eszközökben is.

CAP kódanalizátor és vizualizációs környezet

 

A modellező eszközökben használatos nagyméretű gráfmodellek kezelhető és áttekinthető megjelenítése azonban sokszor nagyon nehéz feladat. Bár léteznek nyílt forrású, egyszerű gráfrajzoló programok (pl. az Eclipse Zest Visualization Framework), ezek képességei elmaradnak a jelenleg elérhető legjobb (kereskedelmi) eszközöktől. Ezek között közül is kiemelkedik a yED keretrendszer, amelyet az iparban széleskörben használnak pl. nagy MATLAB modellek, UML modellek és szakterület-specifikus modellezési nyelveken készült rendszermodellek ábrázolására.

yED organikus gráfelrendezés

 

A projektben a hallgató feladata az lesz, hogy megismerje a yED technológiát, és a tanszéki fejlesztésű, nyílt forrású VIATRA modelltranszformációs eszköz meglévő, az alábbi videón bemutatott vizualizációs alrendszerébe illessze. Továbbfejlesztésként innovatív vizualizációs algoritmusokat szeretnénk kifejleszteni a yED-hez, melyek segítségével hatékonyabban, áttekinthetőbb módon ábrázolhatóak nagyméretű mérnöki és matematikai modellek. A téma lehetőséget biztosít arra, hogy egy nemzetközileg igen elismert, az Eclipse.org-on bemutatott kutatási projektbe bekapcsolódj, tudományos és ipari szempontból is érdekes és hasznos tudást szerezz, és akár sikeres TDK, akár nemzetközi publikáció formájában elismerést szerezz.

VIATRA2 Viz demo from istvan Rath on Vimeo.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató