Fogyasztók csoportosítása a mért adataik idősora alapján

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
nyugalmazott docens
Szoba: IE414
Tel.:
+36 1 463-2679
Email: pataki (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2009
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Például az áramszolgáltató, áramkereskedő  cégek erősen érdekeltek abban, hogy előrejelezzék portfóliójuk együttes fogyasztását. Ugyanakkor az egyes fogyasztókról nem mindig állnak rendelkezésre a predikcióhoz szükséges adatok, így csak a velük egy csoportba tartozó fogyasztók alapján lehet viselkedésüket előrejelezni. Tehát az elektromos fogyasztókat a mért adataik alapján célszerű csoportokba sorolni. A tanszéken (ipari projekt kapcsán) már kifejlesztésre kerültek bizonyos csoportosítási eljárások, de felmerül, hogy a rejtett Markov modellek segítségével is létre lehetne hozni egy fogyasztók jellemzésére alkalmas eljárást. Ennek járulékos haszna lehetne, hogy a fogyasztónak is elkészülne valamilyen modellje, ami az eddigi, csupán az adatokra támaszkodó eljárásokban nem történt meg.

Szinte ugyanez megfogalmazható mindenféle gáz, élelmiszer, víz, üzemenyag stb. fogyasztásra, csak néhány szót kell lecserélni.

Érdekes módos hasonló probléma egészen távolinak látszó területen is felmerül, pl. ha egy számítógépes játék fogyasztói körét, annak viselkedési mintáit akarjuk csoportokba sorolni. Egy - a tanszékünk részvételével - jelenleg is futó projektben időseknek fejlesztettünk/fejlesztünk játékokat, ezek "fogyasztása", a fogyasztók csoportosítása igen érdekes a projekt további haladása szemopntjából.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató