VIMIAA03 fejlesztői környezetek

Xilinx fejlesztői környezet telepítése

Telepítés legfeljebb Windows 10-re

A laboratóriumi gyakorlatok során a Xilinx ISE fejlesztői környezetet használjuk, melynek van egy WebPack nevű ingyenes változata. A telepítőkészlet elsősorban innen vagy regisztráció után a Xilinx honlapjáról (Full installer for Windows - 6,18 GB) tölthető le. Fontos, hogy a telepítőt ne az operációs rendszer felhasználói adatokat tartalmazó könyvtárába (pl. User, Felhasználók, Desktop, Asztal, stb.) csomagoljuk ki, mert onnan indítva nem működik! A WebPack licensz innen tölthető le, melyet a kicsomagolás után adjunk meg a Xilinx licensz manager programnak a XILINXD_LICENSE_FILE mezőben (pl. D:\Xilinx\Xilinx.lic). A fejlesztői környezet alapesetben sajnos nem működik 64 bites Windows 8, 8.1 és 10 operációs rendszerek alatt. A problémára ezen útmutató ad megoldást (az 1. pont a lényeges), a szükséges program pedig innen tölthető le. Windows 11 alá az ISE nem telepíthető.

Telepítés Windows 11-re

Vagy telepítsük az ISE-t egy Windows 10 virtuális gépre a fentieknek megfelelően, vagy pedig használjuk a Xilinx által készített virtuális gépet. Utóbbi innen tölthető le, míg a hozzá kapcsolódó felhasználói útmutató itt található.

BME VIK cloud

A szükséges szoftverek rendelkezésre állnak egy virtuális gépben, ami a BME cloud-ban érhető el. Ezen belül a VIK Cloud-ba vagy a KIFÜ-NIIF Cloud-ba kell belépni és a Windows 10 ISE v3 template-t használva kell létrehozni a virtuális gépet. A felhőben lévő Xilinx ISE eléréséhez útmutató a lap alján. A megoldás elsősorban a Digitális technika tárgyhoz kapcsolódó felkészülés, Xilinx ISE FPGA szimulációk és később MiniRISC assembly programok szimulációs módban történő fejlesztését támogatja.

ISE és fejlesztői kártya útmutatók

Felhasználói útmutató a Logsys Spartan-3E FPGA kártyához

UCF fájl a Logsys Spartan-3E FPGA kártyához

 

MiniRISC rendszer

A MiniRISC mintarendszer Verilog forráskódja (Xilinx ISE projekt)

A MiniRISC IDE fejlesztői környezet (ez a link mindig a legújabb verzióra mutat)

Parancssoros assembler a MiniRISC processzorhoz (ez a link mindig a legújabb verzióra mutat)

MiniRISC processzor utasításkészlet és periféria címtáblázat (a MiniRISC IDE-ben is megtalálható a Help menüben)

Egyszerű példaprogramok

Fontos, hogy a MiniRISC IDE fejlesztői környezetet ne az operációs rendszer felhasználói adatokat tartalmazó könyvtárába (pl. User, Felhasználók, Desktop, Asztal, stb.) csomagoljuk ki, mert onnan indítva nem működik!

 

 

Virtuális gép létrehozása a BME Cloud-ban

A BME Cloud címén (cloud.bme.hu) az alábbi opciók közül választhatunk:

Válasszuk a tárgynak megfelelő Cloud-t, tipikusan a VIK Cloud megfelelő. A belépéshez címtáras azonosítás szükséges, ami után az alábbi lehetőségek közül választhatunk.

Új virtuális gép létrehozásához a Virtuális gépek (Virtual machines) blokkban az új (new) zöld gombra kell klikkelni, majd kiválaszthatjuk azt a sablont (template), amiből saját példányt szeretnénk létrehozni, például a Windows 10 ISE v2-t, amennyiben a Xilinx ISE fejlesztői környezetet szeretnénk használni.

A virtuális gép látrehozása után klikkeljünk a virtuális gépünkre, majd indítsuk el azt. A virtuális gép elindulása után Remote Desktop (Távoli Asztal, RDP) protokollal tudunk belépni a gépre. A RDP kapcsolat létrehozásához a gép nevére, a felhasználói névre és a jelszóra lesz szükségünk, ezeket a felület bal oldalán találjuk (utóbbi akkor lesz látható, ha a szem ikonra klikkelünk).

Indítsunk el egy Remote Desktop klienst, és adjuk meg a megfelelő adatokat. Például a Windows 10 beépített kliensét használva:

Belépés után egy szokásos Windows asztal fogad minket (a telepített programok, ikonok megléte a használt sablon függvénye).

Ezután az alábbi funkciók használhatók:

 • Windows 10 ISE vXX (Xilinx ISE, Logsys GUI, MiniRISC IDE):
  • Projekt létrehozása, fordítása, implementálása, programozói fájl generálása Xilinx ISE környezetben.
  • Projekt szimulációja Xilinx ISE környezetben.
  • Assembly kód végrehajtása szimulációs módban a MiniRISC IDE környezetben.
  • FPGA kártya közvetlen elérése, programozása további teendőket igényel, a fenti lépések végrehajtása után még NEM működik.

Fontos!

 • Az új projektek létrehozására javasoljuk a c:\temp könyvtár használatát.
 • A virtuális gépek 2 óra nem használat után alvó állapotba kerülnek. Újra belépni csak akkor lehet, ha újra elindítjuk a gépet.
 • Amennyiben 3 hétig nem lépünk be, a virtuális gép automatikusan törlődik. Ezért a fontos forrás fájljait mindenki tárolja máshol is.
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató