Témák

MTA SZTAKI HBIT nyári gyakorlat témák 2017

 

Webes és egyéb szoftver fejlesztés

1) JavaScript fejlesztés

A gyakornok feladata JavaScript keretrendszerek kipróbálása, valamint JavaScript kódok vizsgálata, javítása megadott követelmények alapján. A részleg több webes rendszere igényel JavaScript javításokat, a jelentkezővel közösen fogjuk meghatározni, hogy mely rendszerek javítása/módosítása történjen meg a gyakorlat ideje alatt.

(1 fő, szükséges ismeretek: JavaScript, HTML. Szerver oldali technológiák ismerete előny, de nem feltétel.)

2) PHP fejlesztés

A gyakornok feladata PHP programkódok vizsgálata, javítása megadott követelmények alapján, valamint új funkciók implementálása. A részleg több webes rendszere igényel PHP javításokat/módosításokat, a jelentkezővel közösen fogjuk meghatározni, hogy mely rendszerek javítása/módosítása történjen meg a gyakorlat ideje alatt.

(1 fő, szükséges ismeretek: PHP, SQL, Apache. Kliens oldali technológiák ismerete előny, de nem feltétel.)

3) Tesztelés automatizálás

A gyakornok feladata webfelületek és REST API-k tesztelésének automatizálása. A webes felületek tesztelése a behat eszköz segítségével fog történni, a REST API-k tesztelésével kapcsolatban feladat különféle rendszerek kipróbálása és összevetése. A jelöltnek a gyakorlat alatt lehetősége lesz megismerkedni CI (continuous integration), CD (continuous delivery/deployment) eszközökkel valamint akár docker-rel, gitlab-bal és jenkins-szel is.

(1 fő, szükséges ismeretek: JavaScript, HTML, a tesztelés alapfogalmai. Szerver oldali technológiák ismerete előny, de nem feltétel.)

4) Több faktoros webes authentikációs technológia tesztelése

A gyakornok feladata egy magyar fejlesztésű PassBy[ME] több faktoros, nyilvános kulcsú kriptográfiai infrastruktúrára épülő, mobil és webes környezetben alkalmazható authentikációs technológia kipróbálása, a SZTAKI bizonyos webes rendszerekhez való illesztési lehetőségeinek vizsgálata, illetve legalább egy minta alkalmazás létrehozása a vizsgált technológia segítségével.

( 1 fő, szükséges ismeretek: adatbiztonság, authentikáiós protokollok, alapszintű webes és Linux command line ismeretek.)

Üzemeltetést támogató feladatok Az MTA SZTAKI által fenntartott információs alapinfrastuktúra számos összetett, jellemzően virtualizált Ubuntu Linux környezetben üzemelő szolgáltatás megújítását, továbbfejlesztését vagy akár teljes újratervezését igényli. A gyakorlatban részt vevő kollégák senior üzemeltetőkkel fognak együttműködni.

5) Radius infrastruktúra újraépítése

A gyakornok feladata egy jelenleg üzemelő RADIUS infrastruktúra megújítása FreeRADIUS3-ra. A feladat része az infrastruktúra gerincét alkotó Cisco hálózati eszközök RADIUS authentikációjának megoldása az új rendszerben. (Cisco tudást nem igényel, csak a RADIUS oldali fejlesztés a feladat.) A bevezetendő RADIUS szerverek az intézet által üzemeltetett központi LDAP névtárak mellett együttműködnek a nemzetközi EduROAM RADIUS föderáció szervereivel is. Az infrastruktúra újratelepítése az accounting információk gyűjtését és webes megjelenítését is magában foglalja.

(1 fő, szükséges ismeretek: Ubuntu Linux command line, a RADIUS ismeretek megszerzése a feladat része.)

6) Asterisk infrastruktúra megújítása

A gyakornok feladata egy jelenleg is üzemelő Asterisk PBX rendszer megújítása. Feladat az operációs rendszer frissítése (Ubuntu 16.04-re) és a legfrissebb verziójú (14-as) Asterisk rendszer telepítése. Megoldandó a rendszer webes felületének integrálása az intézeti authentikációs rendszerbe. A tartalék és éles szerverek közötti adatszinkronizáció kifejlesztése is a feladat része.

(1 fő, szükséges ismeretek: erős Linux command line, IP telefonok működésének ismerete, alapvető webprogramozási ismeretek.)

7) Levelezési rendszer támogatása és modernizálása

A gyakornok feladata részvétel egy kritikus üzemű, sok felhasználós e-mail szerver felhasználóinak szupportálásában, a levelezési rendszer folyamatos monitorozásában és fejlesztésében, a biztonsági incidensek (pl. spam támadás, jelszólopás) kezelésében. Feladat emellett a jelenlegi kimenő és bejövő levelezési forgalom korszerűbb (például több kiszolgálóra elosztott) kezelését, vírusszűrését és spamszűrést támogató rendszerek tervezése, esetleg kisebb fejlesztések elvégzése. Opcionális feladat a DKIM és SPF levélhitelesítés bevezetése, valamint az erre alapuló súlyozásos szűrések kialakítása.

(1 fő, szükséges ismeretek: Ubuntu Linux command line, SMTP és IMAP ismerete, felhasználó támogatásra alkalmas lelki alkat.)

8) Hálózati mérési rendszer megújítása

A gyakornok feladata egy mintegy 40 ezer működési paramétert megfigyelő hálózati mérési rendszer rendszer (Cacti) következő főverzióra történő frissítése. A feladat része a jelenlegi rendszerben található adatok valamint egyéni scriptek migrációja az új környezetre, a rendszert kiszolgáló adatbázis környezet (MySQL/MariaDB) szükség szerinti optimalizálása, valamint a migráció során esetlegesen jelentkező fals mérési eredmények kiszűrése.

(1 fő, szükséges ismeretek: Ubuntu Linux command line, scriptnyelvek ismerete előny.)

Jelentkezés e-mailben:

Héder Mihály: mihaly.heder@sztaki.mta.hu 

Tárgy: “SZTAKI nyári gyakorlat 2017”

A jelentkezéshez feladat(ok) számának megjelölése és CV szükséges.

Jelentkezési határidő: 2017. június 2, péntek 12:00

A részleg a nyári gyakorlatra fizetést ad, azonban a gyakornoki helyek száma nem korlátlan. Ezért minden jelentkezőtől egy CV-t kérünk PDF-ben, hogy több jelentkező esetén tudjunk választani.

 

ArgonSoft témák:

Modellvezérelt .NET fejlesztés komplex vállalati rendszerekben

 

Leírás:

Az ArgonSoft Kft. évek óta a magyarországi modell alapú fejlesztések egyik úttörője és a Microsoft kiemelt szoftverfejlesztési partnere.

Jelenleg futó nagyvállalati IT rendszerek fejlesztéséhez kötődően kínálunk olyan szakmai gyakornoki pozíciót, ahol első kézből lehet gyakorlati tapasztalatot szerezni a legújabb Microsoft technológiák és MDA alapú kódgenerálási eszközök használatával kapcsolatban.

A gyakorlati idő során az eddig megszerzett elméleti tudásodat valós vállalti IT környezetekben, „éles” feladatokon fogod tudni kipróbálni és kiegészíteni, miközben több rétegű, robosztus, egyedi igényeket kielégítő üzleti információs rendszerek fejlesztéséhez kapcsolódó feladatokat oldasz meg.

Dinamikus, magasan kvalifikált, jó hangulatú, elhivatott csapat tagja lehetsz, és megismerheted, hogy hogyan alkalmazzuk a vezető high-end technológiákat a gyakorlatban.

Alkalmazott technológiák:

·         Visual Studio 2013

·         Kódgenerátorral támogatott UML

·         Enterprise Architekt

·         .NET framework 4.5

·         ASP.NET MVC, WPF, AnguralJS

·          WCF

·         Entity Framework

·         MSSQL vagy Oracle

Követelmények:

·         Szoftverfejlesztés iránti elhivatottság, motiváltság

·         Objektum-orientált szemlélet

·         .NET framework ismerete

·         ASP.NET MVC és/vagy WPF és/vagy AnguralJS ismerete

·         alapszintű SQL ismeretek

Tervezett létszám: 1-3 fő

Mind BSc, mind MSc utolsó éves illetve végzős hallgatók jelentkezését várjuk!

Microsoft SharePoint alapú fejlesztési feladat nagyvállalati rendszerekben

 

Leírás:

A Microsoft Magyarország kiemelt partnereként az ArgonSoft Kft. évek óta alakít ki vállalati intranet portálokat Microsoft SharePoint technológia alkalmazásával.

Jelenleg futó nagyvállalati IT rendszerek fejlesztéséhez kötődően kínálunk olyan szakmai gyakornoki pozíciót, ahol első kézből lehet gyakorlati tapasztalatot szerezni a Microsoft SharePoint portál keretrendszerének alkalmazásával kapcsolatban.

A gyakorlati idő során az eddig megszerzett elméleti tudásodat valós vállalti IT környezetekben, „éles” feladatokon fogod tudni kipróbálni és kiegészíteni, miközben több rétegű, robosztus, egyedi igényeket kielégítő SharePoint 2013 alapú portál rendszerek fejlesztéséhez kapcsolódó feladatokat oldasz meg.

Dinamikus, magasan kvalifikált, jó hangulatú, elhivatott csapat tagja lehetsz, és megismerheted, hogy hogyan alkalmazzuk a vezető high-end technológiákat a gyakorlatban.

Alkalmazott technológiák:

·         SharePoint 2013

·         Visual Studio 2013

Követelmények:

·         Szakma iránti elhivatottság, motiváltság

·         Objektum-orientált szemlélet

·         .NET framework ismerete

·         ASP.NET MVC és/vagy WPF ismerete

·         alapszintű SharePoint tudás

·         alapszintű SQL ismeretek

Tervezett létszám: 1-2 fő

 

JAVA /JEE fejlesztési feladat komplex vállalati rendszerekben

 

Leírás:

Az ArgonSoft Kft. évek óta végez JAVA/JEE alapú nagy komplexitású rendszerfejlesztéseket a magyarországi pénzügyi szektor és államigazgatási szereplői számára.

Jelenleg futó nagyvállalati IT rendszerek fejlesztéséhez kötődően kínálunk olyan szakmai gyakornoki pozíciót, ahol első kézből lehet gyakorlati tapasztalatot szerezni a legújabb Java/JEE illetve web-es technológiák valamint MDA alapú kódgenerálási eszközök használatával kapcsolatban.

A gyakorlati idő során az eddig megszerzett elméleti tudásodat valós vállalti IT környezetekben, „éles” feladatokon fogod tudni kipróbálni és kiegészíteni, miközben több rétegű, robosztus, egyedi igényeket kielégítő üzleti információs rendszerek fejlesztéséhez kapcsolódó feladatokat oldasz meg.

Dinamikus, magasan kvalifikált, jó hangulatú, elhivatott csapat tagja lehetsz, és megismerheted, hogy hogyan alkalmazzuk a vezető high-end technológiákat a gyakorlatban.

Alkalmazott technológiák, fejlesztői eszközök:

·         UML modellezés (MagicDraw, Enterprise Architect)

·         Kódgenerálás UML modellből

·         Maven

·         Eclipse, NetBeans

·         EJB (3.1, 2.1), XML

·         Struts2, ExtJS, AngularJS

·         Hibernate, JPA

·         DB2, MSSQL, Oracle

Követelmények:

·         Szakma iránti elhivatottság, motiváltság

·         Objektum-orientált szemlélet

·         Java, Java EE ismerete

·         Alapszintű SQL ismeretek

Tervezett létszám: 1-3 fő

Kapcsolattartó: Barcsai Melinda

barcsai.melinda@argonsoft.hu

 

Candid Custom Systems témák:

1. Biztonsági Kamera firmware fejlesztése (C / C++)

A legtöbb biztonsági kamerán futó firmware elavult, nem hatékony, és tervezési hibák miatt támadható, illetve nagyon könnyen feltörhető. A Candid Custom Systems Kft. ezért egy saját firmware-t fejleszt, ami számos kamerára, rendszerre feltehető a gyári firmware helyett. A hallgató a szakmai gyakorlat során részt vesz ennek a rendszernek a fejlesztésében. Mivel nem csak egy szoftverről, hanem egy teljes firmware-ről van szó, így a fejlesztés során nagyon sok mindennel foglalkozhat a hallgató. Különösen ajánljuk ezt a témát olyan embereknek akik érdeklődnek a hardver közeli programozás iránt, illetve akik szeretik az állandó kihívásokat. A hallgatónak lehetősége lesz egy beágyazott rendszerre felhúzni egy saját linux rendszert, fordítani saját kernelt, írni drivereket, kernel modulokat, video-streamelési szoftvert fejleszteni, FPGA-t programozni, illetve megismerkedni a beágyazott rendszerek világával.

Szükséges ismeretek:

C / C++ (haladó)
Git verziókezelés
Linux (alap ismerete)
IP hálózatok ismerete
SQL

Előnyös ismeretek:

OpenGL
ARM assembly
Verilog
Python
Linux programozás
IPv6 tapasztalat, OpenWRT használata / ismerete,

2. Web Frontend / Backend fejlesztés (PHP, JS)

A Candid Custom Systems Kft. fő profilja az egyéni rendszerek fejlesztése. A hallgató feladata meglévő komplex rendszerek továbbfejlesztése, kiegészítése PHP-ban (CakePHP framework), ezeknek a frontend-jét fejleszteni, illetve új projektekben részt venni. A projektek mindig másak, nagyon változatosak, nem a megszokott weboldalakat fejlesztjük, hanem mi megrendelőinknek egyéni rendszereket tervezünk, fejlesztünk. Példaként van egy rendszerünk ami termékkezelési, logisztikai feladatokat lát el, API-t biztosít már rendszerek felé, illetve kommunikál más rendszerekkel. Egy másik rendszer egy bicikli-verseny projekthez volt fejlesztve, itt két WattBike egymással szemben van, az adatokat egy Raspberry Pi-n lévő Python script parse-olta be ANT+ vezeték nélküli technológiával. Ezeket az adatokat továbbította egy CakePHP-ban megírt WebSocket-nek, ami egy webes frontend-en megjelenítette egy térképen a versenyzők pozícióját.

Szükséges ismerek:
PHP
HTML
JS (alap szint)
Git verziókezelés
SQL

Előnyös ismeretek:

PHP keretrendszerek,
jQuery, meg a sok többi JS keretrendszer bármelyike
Python
Node.js
Docker
GoLang
Linux ismeretek

Kapcsolattartó:

                Tamási Benjamin

                halftome@gmail.com

 

PCB Design témák:

 
Feladatok:

• Beágyazott Linux BSP kialakítása, portolása, testreszabása. (Tipikusan Freescale iMX)
• Linux scriptek írása
• Programok portolása
• Driverek fejlesztése

Elvárások:
• Gyakorlat mikrovezérlő alapú Linux fejlesztésben
• Cross-compile technológiák, make, Linux kernel ismerete
• Stabil C/C++ ismeret
• Villamosmérnöki szemlélet. (Kapcsolási rajz értelmezése)
• Mérnöki angol nyelvtudás

Előny:
• Yocto, u-boot, BitBake ismerete
• C#, C++ PC-s programozói gyakorlat
• Adroid és/vagy iOS programozói gyakorlat.

Kapcsolattartó:
                 Baka Gergely

                gergely.baka@pcbdesign.hu

 

Bosch témák:

                1. Funkcionális mérőberendezés fejlesztése automataváltó-vezérlő teszteléséhez

                2. Automataváltó adatbázis fejlesztése, grafikus oktatási anyag fejlesztése webes környezetre

                3. Mobiltelefonapplikáció fejlesztése: gyors elérésű automataváltó-vezérlő adatbázis

                4. Beágyazott számítógépes rendszerek védőáramköreinek elemzése, mérése, optimalizálási javaslatok megvalósítása

                5. BLDC-motorszabályozás áram- és élettartam szimulációja. Szimulációs modell tervezése és megvalósítása

                6. Automataváltókban használt nyomásszabályozó szelepek elemzése, összehasonlítása. Szabályozási javaslatok kidolgozása beágyazott rendszeres applikációkban.

Kapcsolattartó:

                Mersich András

                Andras.Mersich@hu.bosch.com

 

EASTRON témák:

1. Tanuló algoritmusok alkalmazása az ügyfélszolgálatra betérő ügyfél várható várakozási idejének becslésére A feladat az ügyfélszolgálatra betérő ügyfelek várható várakozási idejének becslése, figyelembe véve a pillanatnyi körülményeket, mint:

.         Várakozó ügyfelek, az általuk választott szolgáltatás valamint a használt ügyfél kategóriák,

.         Kiszolgáló személyzet, az egyes személyek kompetenciái, adott körülmények között várható viselkedése,

.         Időszak (karácsony, hónap eleje, vége, hétvége stb.),

.         Ügyfélszolgálati prioritások (pl. új végpont kiépítését kérő ügyfelek prioritást élveznek),

.         Múltbeli tapasztalatok

2. Tanuló algoritmusok alkalmazása az ügyfélszolgálati ügyintézési folyamat irányítására A feladat az ügyfélszolgálatra betérő ügyfelek optimális kiszolgálási sorrendjének megállapítása figyelembe véve az alábbiakat:

.         Várakozó ügyfelek, az általuk választott szolgáltatás, valamint a használt ügyfél kategóriák,

.         Kiszolgáló személyzet, az egyes személyek kompetenciái, adott körülmények között várható viselkedése,

.         Időszak (karácsony, hónap eleje, vége, hétvége stb.),

.         Teljesítmény mutatók (pl. átlagos várakozási idő, ügyfél elégedettség, eladási számok stb, vagy ezek sajátos kombinációja)

3. Funkcióblokkok tesztelés célú grafikus tervezése és futtatása Feladat egy olyan rendszer készítése amely az ipari automatizálásban szabványos funkcióblokkok grafikus szerkesztését teszi lehetővé egy előre elkészített, de később tetszőlegesen bővíthető elemkészletből.

.         A szabványosság valamely nemzetközi szabványhoz, vagy nagy gyártó "kváziszabványához" történő igazodást jelenti.

.         Szerkesztés a blokkok "rajzlapon" való elhelyezését és a ki- és bemenetek összekötetését jelenti.

.         Az elemkészlet logikai, tárolós és számítási funkciókat is elláthat, valamint értékmegjelenítési funkcióval is rendelkezzen.

.         A megszerkesztett, összetett funkcióséma lefordítható (batch, vagy interpreteres megvalósítás is lehetséges) és előre definiált interfészen (pl. OPC, vagy adatbázis) kapott bemeneti változók alapján kiszámítja a kimeneti változók értékét.

.         A funkciósémák többszörösen egymásba ágyazhatók, illetve összeköthetők, adott korlátok mellett.

.         A kész funkciósémák valós időben, illetve megadott lépésközzel futathatók és futtatás közben az értékeket a sémákon meg kell jeleníteni a szerkesztési üzemmódban ábrázolthoz hasonló módon.

.         A rajzolás és futtatás műveleteket fejlett diagnosztika támogassa.

.         A rendszer Microsoft Windows környezetben legyen futtaható. A futtató és megjelenítő modul legyen beágyazható.

Kapcsolattartó:

               Fintáné Kiss Hajnalka

               E-mail: titkarsag@eastron.hu