Napelem panelek karakterizálása és dinamikus viselkedésének vizsgálata

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
assistant professor
Szoba: IE331
Tel.:
+36 1 463-3583
Email: divor (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2023
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A napelem panelek egyik legfontosabb jellemzője a villamos teljesítmény görbéjük: adott környezeti feltételek esetén a kimenő feszültség függvényében milyen áramot és teljesítményt ad le az eszköz. Ennek felvétele alapvetően egy dinamikus folyamat, amely során munkapontok sokaságát pásztázzuk végig. A teljesítmény görbéket grafikus formában, illetve a teljesítmény maximumát az adatlapokon rendszerint feltüntetik (MPP), és az eszköz árazásában is jelentős szerepet játszik (hány EUR/W). Éppen ezért fontos, hogy a karakterizálást minnél pontosabban, megbízhatóbban végezhessük el, és lehetőleg rövid időn belül. Probléma viszont, hogy főleg az újabb, magas hatásfokú napelem panelek egyre jelentősebb mértékű ún. rétegkapacitással rendelkeznek, amelyek a dinamikus vizsgálatok során, mint a karakterizálás, jelentős hatással bírhatnak. A rétegkapacitás ráadásul sok paraméternek a függvényében változik..

Ez a téma egy kutatási jellegű téma, amely a napelemek dinamikus elektromos viselkedésének és tulajdonságainak a vizsgálatával foglalkozik, fókuszban a rétegkapacitás mértékének, hatásának kvalitatív és kvantitatív meghatározásával. A megoldandó problémák részletesebben az alábbiak:

  • Napelemek elektromos működésének vizsgálata, megértése és a napelemek karakterizálása,
  • A karakterizálási folyamat során felmerülő problémák azonosítása,
  • Az elméleti háttér és rendelkezésre álló modellek áttekintése a rétegkapacitás leírására,
  • Mérési eljárás(ok) és elrendezés(ek) megtervezése és megvalósítása a napelem karakterizálására és a rétegkapacitás kimérésére,
  • Mérések végrehajtása és adatok gyűjtése valós napelem paneleken, gyakorlati vizsgálatok és kutatás,
  • Az empirikus adatok alapján az eredmények értékelése: fő megfigyelések és összefüggések, az eredmények gyakorlati alkalmazhatósága, úgymint:
    • Karakterizálási folyamatok javítására való javaslattétel.
    • Napelemek diagnosztikája, degradációja.
    • Bármilyen más esetleges felhasználás.

 

© 2010-2024 BME MIT