Szigetüzemű energiahálózat vezérlőjének fejlesztése (evopro Innovation)

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
associate professor
Szoba: IE334
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Kovács Kristóf, Elosztott szoftverfejlesztés szakcsoport vezető, Dr Szatmári István Adatanalízis szakcsoport vezető

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2021
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Bevezetés

A következő évtizedek meghatározó energetikai megoldása a szigetüzemű hálózat (mikrogrid) lesz. A mikrogridek olyan hálózatok, amelyek lokális energiatermeléssel (pl. napelemek), vezérelhető fogyasztókkal (pl. járműtöltők) képesek az áramszolgáltatóktól függetlenül működni. Az alternatív energiatermelő megoldások és vezérelhető fogyasztók szigetüzemű működéséhez energiatárolásra lesz szükség. Az elektromos járművek akkumulátorainak egy lehetséges újrafelhasználását a mikrogridek jelentik. A szigetüzemű hálózat (mikrogrid) vezérlése a fogyasztás mérésével és modellezésével, a termelés szintjének mérésével és előrejelzésével valamint a termelt villamos energia fogadási feltételeinek ismeretével lehetséges. A mikrorid vezérlő számítógép különböző ipari csatornákon folyamatosan ellenőrzi ezeket az adatokat és vezérli a termelt energia felhasználását. A lokális fogyasztók és az akkumulátor töltési szintjének vezélésével állandó hálózati kibcsátás biztosítható.

A feladat leírása

Az evopro Innovation Kft kifejlesztette az MCS mikrogrid vezérlő rendszert, amely alkalmas egy szigetüzemű hálózat fogyasztóinak és napelemes termelő eszközeinek monitorozásával a hálózatban termelt villamos energia felhasználásának vezérlésére. A vezérléshez az IP hálózaton elérhető felhő alapú szolgáltatások adatait és a hálózatban mért teljesítményértékeket gyűjti és különböző energiamenedzsment megoldásokat futtat.

Az önálló labor feladat témája az MCS mikrogrid vezérlő szoftverének fejlesztése:

  • Konténerben futó grafikus WebAssembly alkalmazás készítése Rust nyelven
  • Energiamenedzsment módszerek implementálása C++ 20 nyelven
    • Kontrollált és nem kontrollált energia források és fogyasztók alapján energia menedzsment módszerek fejlesztése
    • Termelési görbék előrejelzése időjárási adatok alapján
    • Fogyasztási görbék előrejelzése fogyasztói szokások és profilok alapján
  • Ipari buszrendszereken illesztett inverterek és akkumulátor menedzsment eszközök távmenedzsmentje beágyazott mikroprocesszoron

A témára jelentkező hallgatók megismerkednek a mikrogrid megoldások szervezésével, ipari sínrendszerek programozási modelljével, C++20 nyelvi újdonságaival, C++ programok futásidejű vizsgálatával, szolgáltatás alapú szoftverek rendszertervezésével.

Technológiák: C++, Rust, WebAssembly, beágyazott Linux, NXP iMX.6, Modbus, Arrowhead

Jelentkezés: Kovács Kristóf: kristof.kovacs@eilabs.com

© 2010-2024 BME MIT