Intelligens otthoni monitorozó készülék továbbfejlesztése és alkalmazása

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
PhD student
Szoba: IE338

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2019
A kiírás jellege: 
önálló labor

Az automata oszcillometriás vérnyomásmérő készülékek széles körben elterjedtek mind orvosi vizsgálatok mind otthoni egészségmonitorozás céljából. A mérés pontosságát azonban számos nehezen kézben tartható paraméter befolyásolja. A befolyásoló tényezők hatása csökkenthető, ha a mandzsettanyomás mellett további élettani jeleket is szolgáltat a mérésben használt készülék. A BME MIT Orvostechnika laborjának munkatársai kifejlesztettek egy készüléket, amely a mandzsettanyomás mellett elektrokardiográfiás és fotopletizmográfiás jelek rögzítését is lehetővé teszi.

A téma kidolgozás során a feladat ennek a készüléknek a továbbfejlesztése, mind a rendelkezésre álló funkciók bővítése, mind a hardveres elavulás kezelése céljából. A továbbfejlesztett készülékkel az érdeklődő hallgatóknak lehetősége nyílik mérések megtervezésére és végrehajtására, amelyek a szív- és érrendszer állapotával összefüggő paraméterek kidolgozását, vagy továbbfejlesztését segítik.

 

Feladatok:

  • Analóg-digitális átalakító illesztése a jelenlegi rendszerhez, amely lehetővé teszi további szenzorok használatát (pl. bőrhőmérséklet mérés, galvanikus bőr reflex mérés)

 

  • A készülék fotopletizmográfiás jelet előállító moduljának kiváltása egy modernebb modullal

 

  • A készülék grafikus felhasználói felületének továbbfejlesztése

 

  • Mérések tervezése és kivitelezése

 

A téma kidolgozása olyan hallgatók számára ajánlott, akik rendelkeznek beágyazott rendszer fejlesztési tapasztalattal, vagy motiváltak a beágyazott rendszerekkel kapcsolatos alapismeretek intenzív megszerzésére. A témára több hallgató jelentkezését is várjuk.

© 2010-2024 BME MIT