Három feladat orvosi diagnosztikai berendezés fejlesztése témakörben

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
associate professor
Szoba: IE417
Külső konzulens: 
A kiíró cég fejlesztőmérnöke

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2019
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Mérésadatgyűjtő fejlesztése hematológiai analizátorhoz / Microchip PIC32MZ mikrovezérlő firmware fejlesztés C nyelven

Hematológia analizátor mérőerősítőjéről jövő pulzus jeleket szimultán feldolgozó mérésadatgyűjtő implementálása Microchip PIC32MZ mikrovezérlőn, ezeket leíró adatformátum kidolgozása, továbbítása PC felé HS USB használatával. A feladat keretein belül szükséges megismerni a szóba jöhető mikrovezérlőket, javaslatot kell tenni a konkrét típusra, meg kell ismerkedni és használni Microchip Mplab és Harmony fejlesztőkörnyezetet C nyelven programozva. 

A feladat elkezdhető önálló laborként majd folytatható szakdolgozat vagy diplomatervként.

Hematológia analizátor mintavevő egységének vezérlése / Enkóderes DC motor pozíció szabályozása

Hematológia analizátor mintavevő kerámia-szelepének meghajtását megvalósító inkrementális enkóderrel ellátott DC motor pozíció szabályozásának implementálása Microchip mikrovezérlő felhasználásával, ennek illesztése LIN alapú kommunikációs rendszerhez. A feladaton belül kidolgozandó annak a speciális megindítási esetnek a kezelése, amikor a kerámiatárcsák beszáradás miatt összetapadtak és az üzemszerű működéshez képest csak lényegesen nagyobb nyomatékkal indíthatóak meg.

A feladat két részre bontható: kapcsolási rajz/PCB tervezés és firmware írása C vagy assembly nyelven. A két részfeladat két jelentkező esetén párhuzamosan együttműködve önálló labor keretein belül, vagy egy jelentkező esetén egymás után is két félévben is végrehajtható (önálló labor és/vagy szakdolgozat keretein belül).  

Folyadék pontos hőmérsékleten tartása

Hematológiai analizátorban az automatikus mintaelőkészítésnél végbemenő ú.n. hemolizálásnál fontos az optimális hőn tartás. Már meglévő Peltier elemet használó hűtő és fűtő egység működtetését ellátó Microchip 16F1829LIN mikrovezérlőn szabályzót kell implementálni, ami a külső hőmérséklet függvényében előre meghatározott karakterisztika szerinti folyadékhőmérsékletet állít elő.   

A feladat önálló labor vagy szakdolgozat keretében egy félév alatt elvégezhető.

RFID alkalmazása hematológiai reagensek és minták azonosítására

Hematológiai analizátorok reagenseket használnak a vérminták automatikus hígítására, mérés előkészítésére és a rendszer tisztítására. Ezeknek a reagenseknek passzív RFID címkével történő ellátása esetén a készülékbe épített RFID olvasó képes azonosítani a reagenseket, ez a technológia kibővíthető a vérmintákat tartalmazó mintavételi csövek azonosítására is. A feladat keretein belül a megfelelő RFID olvasó kiválasztása és integrálása a meglévő készülékbe.

A feladat önálló labor keretében egy félév alatt elvégezhető.

 

© 2010-2024 BME MIT