Ütemezés, osztályzatok, pótlások

A félév ütemezése a TEAMS csoportban kerül majd ismertetésre.
 

 

A félév során a hallgatók 2 fős mérőpárokban fognak mérni, aminek a kialakítására az első mérési alkalommal kerül sor. Minden hallgatónak csak a saját, a Neptunban szereplő kurzusának időpontjában kell jönnie. Ennek megfelelően már az első héten is lesznek mérések!

Az ütemezés megértéséhez szükséges a kurzus kódot és csoport kódot ismerni. A kurzus kód a Neptunból megismerhető, a csoport kód pedig a legelső mérés során fog kialakulni.

A kód során a nagybetű a napot, az első szám a napon belüli idősávot, a következő szám az adott nap adott idősávjának kurzusának a számát, a g0...g9 csoport kód pedig a mérőcsoport számát adja meg. Utóbbi 0...9 közötti értéket vehet fel. Ezeknek a kódoknak a segítségével adott héthez (alkalomhoz, naphoz) beazonosítható, hogy a mérőcsoportnak melyik mérést kell elvégeznie.

A cellák színezése a méréshez tartozó termet jelöli, a cella értéke pedig az adott mérést.

  • Piros - Q107; Narancs - Q108; Sárga - Q109; Kék - Q110

Az ütemezés megértéséhez, a táblázat dekódolásához nézzünk egy példát az Ütemezés__PÉLDA_ÉRTELMEZÉSHEZ táblázatból:

  • Példa: H1c -> a "H" a nap, ami Hétfő és az "1" az idősáv, ami így hétfő 8:15-12:00 sávot jelenti. A "c" az ezen idősávon belüli kurzus sorszám, ami péládul 1, 2 vagy 3 is lehet. A H1c a neptunban szereplő kurzus azonosítója, amire a hallgató jelentkezett.
  • A "Dátum" oszlop így felsorolja a példában hétfő alkalmak naptári dátumát, például a 3.-ik alkalom 02.28-án lesz.
  • A "Mérési feladat" alatt az látható, hogy az adott napon belüli idősávhoz tartozó kurzusok milyen mérést fognak végezni az adott alkalommal. Egy kurzushoz 10 db 2 fős mérőcsoport tartozik, amiket 0...9-ig számozunk. Az 0...4 és 5...9 mérőcsoportok az adott kurzuson belül ugyanazt a mérést végzik.
  • A kurzuson belüli mérőcsoportot a legelső alkalommal fogjuk meghatározni.
  • Így például a H13g2 csoport (hétfő 1-es idősáv 3-as kurzus 2-es csoport) a 7-ik alkalommal (azaz 03.28.-én, 8-12 között) a 9-es mérést végzik, a cella színezése alapján (narancs) a Q 108-as teremben.

 


Pótlások

A tárgyból összesen 2 mérés pótólható (az indoktól függetlenül), és egy mérés csak egyszer. Ez alól kivételt csak különösen méltányolható esetben teszünk. Az első három mérésből csak egy mérés pótolható. A vitás helyzetek elkerülése érdekében az előre tervezhető, méltánylandó hiányzásokat kérjük, hogy mindenki előre jelezze, ez mindenkinek saját érdeke. Utólag pótolni, megoldásokat találni sokkal nehezebb.

Az 1. mérésből fakultatív jellegű pótlást tartunk, de ettől függetlenül a pótlási alkalmakba beleszámít. Ez azt jelenti, hogy ha valaki az első mérésről hiányzik, az már csak egy mérést pótolhat.
Hiányzóknak a műszereket bemutató fóliák átolvasandók, az ismeretek a 2. mérés alatt megszerezhetők (viszont ettől ez a mérés nehezebb lesz, tehát nem javaslom az 1. mérés szándékos kihagyását).

A pótmérés teljesen független a normál méréstől, azaz minden esetben kell beugrót írni.

Erősen ajánlott, hogy a pótlási lehetőséggel mindenki csak különösen indokolt esetekben éljen (előre nem látható betegség, baleset...), pótolni mindenképpen kell. Nem ritka szituáció, hogy valaki nem megalapozott ok miatt hiányzik (elalvás, kirándulás, nem készült fel ...), aztán viszont ténylegesen rajta kívül álló ok miatt nem jelenik meg (pl. betegség, pótlás egyéb tantárgyból...). Ebben az esetben extra pótlási alkalom általánosságban nem biztosítható.

 

 

 

© 2010-2024 BME MIT