Rendszeridentifikáció és robosztus szabályzó tervezése MATLAB környezetben

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
PhD student
Szoba: IE415

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2016
A kiírás jellege: 
önálló labor

A villamosmérnöki (és gépészmérnöki) szakma egyik kulcskérdése a folyamatok szabályzása. A valóságban a szabályzott folyamatról (a "szabályzott szakaszról") csak véges mennyiségű és zajos információ áll rendelkezésre. Ezekből a zajos mérési eredményekből kell a lehető legpontosabban meghatározni a szabályzott szakasz modelljét. Mivel a modell szükségképpen fog tartalmazni bizonytalanságokat, ezek meghatározása szintén elengedhetetlen része a feladatnak.

Ha a modell és paramétereinek bizonytalansága meghatározásra került, szisztematikus módszerek allnak rendelkezésre, hogy megfelelő robosztus szabályzót tervezzünk hozzá. A hallgató feladata, hogy zajos  mérési eredményekből igyekezzen minél pontosabban meghatározni egy szakasz paramétereit (erre a MATLAB FDIDENT toolboxa kiválóan alkalmas), majd különböző kritériumok szerint optimális szabályzókat (LQ, H-végtelen, stb.) tervezzen hozzá.

A szabályzó tervezését a MATLAB Robust Control Toolbox segítségével célszerű megvalósítani. A szabályzott szakasz lehet kemence, robotkar, kormánymű, stb. (ezekről álnak rendelkezésre mérési eredmények), de a hallgató hozhat saját mérési eredményeket is, ha azok alapján szeretne identifikálni, majd szabályozni.

© 2010-2024 BME MIT